НОВИНИ


България, Румъния и Гърция създават коридор за военна мобилност

1 2301 11.07.2024
България, Румъния и Гърция създават коридор за военна мобилност
БГНЕС

Министрите на отбраната на България, Румъния и Гърция подписаха писмо за създаване на хармонизиран коридор за военна мобилност, съобщи EPT.


Подписването се състоя в рамките на срещата на върха на НАТО във Вашингтон , в работата на която участват министрите на отбраната: Атанас Запрянов (България), Никос Дендиас (Гърция) и Ангел Тилвар (Румъния).   


С подписването на писмото се подчертава интересът на трите държави към създаването на коридор за военна мобилност. Този ход има за цел да насърчи сътрудничеството между Гърция, България и Румъния в рамките на съвместната мрежа на НАТО за административна подкрепа.


Писмото за намерение се отнася до пътни и железопътни коридори и модернизиране на инфраструктурата и мрежите в райони като Солун и Александруполис.


Подкрепата е насочена към гладкото и навременно разгръщане на съюзническите военни сили, като същевременно се прилагат единни правила и процедури за улесняване на трансграничното военно сътрудничество при придвижването.
Писмото за намерения има за цел също така да координира действията на договарящите се държави по отношение на военната мобилност и да създаде мрежа от маршрути между участниците, като ги хармонизира в четири области:

 

1. Трансгранично движение.
2. Координация на използваните транспортни средства.
3. Оперативна съвместимост и информация. 
4. Развитие на инфраструктурата.

 

Значението на военната мобилност е подчертано и в Съвместната декларация на министър-председателите на трите държави, подписана на 9 октомври 2023 г. в Евксиноград.


Създаването на коридора следва и подписването на писмото за намерения за разширяване на тръбопроводната мрежа на НАТО към източното крило на алианса от министрите на отбраната на България, Румъния и Гърция през октомври 2023 г.


Мярката допринася за укрепването на капацитета за възпиране на Източното крило на НАТО и се добавя към поредица от действия, които надграждат ролята на региони, като Тракия, за поддържането на стабилността и мира.


По предложение на Дендиас тримата министри ще проведат тристранна среща през есента на 2025 г. в Александруполис. В рамките на тази среща ще бъдат обсъдени най-добрите начини за прилагане и реализиране на политиките, изложени в писмото за намерения, предава БГНЕС. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама