НОВИНИ


Проф. Минчев: Логиката на ситуацията е една, поведението на актьорите - друга. Минимална възможност за правителство.

7 2979 11.07.2024
Проф. Минчев: Логиката на ситуацията е една, поведението на актьорите - друга.  Минимална възможност за правителство.
скрийншот

Продължава процеса на фрагментиране в българската политическа система. В България вече 15 г. не се е формирала нито една партия, която да отговори на очакванията на голяма група от обществото. Това се отразява на политическата сцена.


Има два начина да се стабилизира една политическа система – колкото се може повече граждани да подкрепят една политическа сила или да излезе едно силно лидерство, което да заложи авторитет и да се опита да оправи нещата. Това заяви политологът проф. Огнян Минчев в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

 

Вместо лидери ние имаме комисионери и лобисти, които изпълняват определени поръчки, уточни той.

 

„Целият този вакуум, който съществува създава доверие към нововъзникващи популистки проекти. Друг фактор са новите комуникационни технологии, които прибират хората в облак и типът олигархична структура на управление в България изтиква даден политически продукт, който да бъде подкрепен“, обясни политологът.

 

Всички форми на избирателни системи имат своето място при определени ситуации. Трябва да сме наясно, че политическата криза не може да се разреши с технически средства, смята Минчев.„Фрагментацията, която се случва в резултат на тази политическа криза си има своите причини. Не смятам, че това, което се случва в ДПС е защото един лидер е размислил. Вътре в ДПС има някакви сериозни напрежения, които цепят партията. Тази криза е на цялостната конструкция, свързана и с международната ситуация. По-вероятно е Доган да вземе превес в партията, защото притежава контрола над голяма част от избирателите, той е една стъпка напред, тъй като има една голяма гражданска общност, която стои зад гърба му“, поясни политологът.

 

„Минимална възможност за съставяне на правителство вероятно има. Логиката на ситуацията е една, а поведението на актьорите – съвсем друга. Сглобката се разпадна поради липсата на отговорност“, каза още проф. Огнян Минчев.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама