НОВИНИ


Бизнесът поиска компенсации от държавата за високите цени на тока

1 2375 19.07.2024
Бизнесът поиска компенсации от държавата за високите цени на тока
Цените на тока са високи

Българският бизнес поиска компенсации заради високите цени на тока. Темата коментираха Ивайло Найденов от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори и Димитър Събев от Института за икономически изследвания към БАН пред NOVA NEWS.


„България е на трето място по най-скъпа електроенергия в ЕС. Пред нас са само Румъния и Унгария, а след нас е Гърция. Това е регионален проблем“, каза Найденов.


Той поясни, че причините са: високият износ към Украйна; ниското производство на енергия от вятър в Румъния, недостатъчното вода в страните от Западните Балкани; ограничения по междусистемните електропроводи, които не могат да направят така, че пазарът да работи оптимизирано; има големи ограничения от Централна и Западна Европа към нашия регион – т.е. по-евтиният ток оттам не може да стигне до нас, за да урегулира цените.

 

Събев запита, ако температурите паднат и паднат и цените на тока, бизнесът ще връща ли субсидии. Той посочи още, че зеленият преход трябва да стане бавно, тъй като въглищните електроцентрали са важни за енергетиката в страната.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама