НОВИНИ


Нерегламентирано отклоняване. Река Стряма пресъхна край Пловдив

1 5821 20.07.2024
Нерегламентирано отклоняване. Река Стряма пресъхна край Пловдив
Пресъхналата река

Река Стряма изчезна напълно в голям участък край пловдивското село Трилистник, съобщи обществената телевизия. Причина за критичното безводие са както горещото време и липсата на валежи, така и нерегламентираното отклоняване на вода. Жители от близките населени места вече се притесняват, че това може да ги постави в опасна ситуация точно сега, когато страната е обхваната от горещини и пожари.


Стряма е един от притоците на река Марица, дължината ѝ е малко над 110 км, което я поставя на 24-о място по този показател в България. Извира южно от вр. Вежен в Стара планина.





Екип от Института по хидрология и метеорология безуспешно се опитва да събере важни статистически данни, за които е нужна поне 6 сантиметра дълбочина и течение.

 

В пресъхналия участък на Стряма водните обитатели загиват. В коритото на реката са останали само малки локви вода. И рибата в тях измира. Сигнал за тревожната ситуация подават природозащитници, предаде bTV.

 
От пловдивско екосдружение тръгнали по следите на изчезналата вода и открили незаконно изграден бент, който отклонява и без това малкото количество. Заграждението било разрушено, но на следващия ден бентът се появява отново.

 

От сдружението подали серия сигнали към Басейнова дирекция за установяване на нарушителите.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама