НОВИНИ


"Непокорна Франция": Ще внесем предложение за отмяна на спорните пенсионни реформи

1 2340 23.07.2024
БГНЕС

Лявата френска партия "Непокорна Франция" ще предприеме законодателни стъпки за отмяна на спорната пенсионна реформа на държавния глава Еманюел Макрон и отмяна на увеличаването на пенсионната възраст от 62 на 64 години, съобщи Ройтерс, като цитира ръководителя на парламентарната група на партията.


"Днес ще внесем предложение за отмяна на пенсионните реформи", изтъкна Матилд Пано, която е начело на парламентарната група на "Непокорна Франция" в долната камара на парламента.

 

Отмяната на реформата, която цели да защити държавните финанси и да повиши производителността, е един от водещите проекти на френската левица, която получи най-много гласове на предсрочните избори миналия месец, въпреки че не успя да спечели мнозинство.



Реформата генерира прераснали в насилие улични протести миналата година, припомня Ройтерс.

 

За да бъде приет, законопроектът на "Непокорна Франция", който е малко вероятно да бъде гласуван преди септември, ще се нуждае от подкрепата и на депутати, които не са част от лявата коалиция "Нов народен фронт".

 

Крайнодясната партия "Национален сбор" преди изборите също се зарече, че ще се бори за намаляване на възрастта за пенсиониране, а центристкият блок на Макрон и други дясноцентристки политици бяха категорични, че ще се противопоставят на подобен ход.



Франция е в състояние на парламентарна безизходица, след като президентът реши да свика предсрочните избори и настоящото правителство вероятно ще продължи да изпълнява функциите си през лятото в качеството на служебно правителство.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама