НОВИНИ


Factcheck: Не, пожарите в България не са причинени от американската програма ХААРП

13 4494 23.07.2024
Factcheck: Не, пожарите в България не са причинени от американската програма ХААРП
Factcheck

Пожарите, обхванали България, през последните дни възродиха за пореден път конспиративната теория за „манипулиране на природните явления“. Според публикация във Фейсбук не може да се твърди, че „пожарите у нас са случайни или „такъв е климатът“(…) чрез ХААРП контролират времето“.


Елена Фурнаджиева, Factcheck.bg. Заглавието е на редакцията на ФрогНюз.

 

Постът е на потребител с името Иван Герасимов, а от профила му става ясно, че е създател и администратор на Фейсбук групата “Чиста съвест”. Според него използването на ХААРП трябва да послужи като „предупреждение“ за България, ако откаже да изпрати военни в Украйна и дава „примери“ от Унгария и Словакия, какво би последвало – „Ние все още не сме изпратили живя сила и ни се подсказва, че трябва да преосмислим решението си!“. Публикацията е прочетена от близо 4000 потребители, а чрез Фейсбук групата би могла да достигне до аудитория от 21 000 души.



Пожари с висока интензивност бушуват в различни райони на България от 12 юли насам. “Причините, които правят огъня неконтролируем, са силният вятър и високите температури”, обясни пред Нова Телевизия главен комисар Александър Джартов, директор на главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. В допълнение затруднения за справянето със стихията създават и труднодостъпните терени, както и буйната растителност след обилните дъждове отпреди месец.

 

Причините за всеки отделен пожар се разследват и все още не за всички те са окончателно изяснени. Статистиката за пожарите през изминалите пет години показва, че най-често причина за летните пожари са паленето на огън на открито, човешка небрежност или техническа неизправност на селскостопанска техника. По-редки са случаите на умишлен палеж.

 

Какво е ХААРП


ХААРП е научноизследователска програма за високочестотни активни изследвания на полярното сияние (HAARP – High Frequency Active Auroral Research Program). 

 

Програмата е създадена през 1990 г. по инициатива на Американския конгрес. Целта ѝ е да се задълбочат познанията за горните слоеве на земната атмосфера и техния ефект върху разпространението на радиовълните, тъй като физичните и електрическите свойства на йоносферата имат влияние върху военните и гражданските комуникационни и навигационни системи. До 2014 г. ХААРП е управлявана от Военновъздушните и Военноморските сили на Съединените щати. От 11 август 2015 г. нататък, съоръженията и оборудването на ХААРП са прехвърлени на Университета във Феърбанкс, Аляска. Университетът организира провеждането на експерименти в публично обявени фиксирани периоди от време, като това се случва три до четири пъти годишно от 2017 г. насам.



Конспирацията ХААРП


Управлението на метеорологичните явления чрез програмата ХААРП е стара конспиративна теория. Твърдения, че природните катаклизми могат да бъдат умишлено предизвикани, се появават след всяко по-мащабно бедствие – наводнение, земетресение, цунами. Конспиративните теории отричат, че причина за бедствията могат да са климатичните промени и глобалното затопляне и откриват „знаци“ за готвен „световен заговор срещу човечеството“. 

 

Конспирацията за ХААРП обикновено се възползва от актуалния геополитически контекст и се надгражда спрямо него. В добилия популярност Фейсбук пост „нарочно предизвиканите от ХААРП пожари“ например, трябва да послужат за сплашване, ако България не изпрати военни части в Украйна.

 

След земетресенията в Турция през 2023 г. пък се появи твърдение, че „САЩ са използвали ХААРП, за да ги предизвикат“, а целта е била „да се пуснат Финландия и Швеция в НАТО“, след като турският президент Реджеп Таип Ердоган все още не беше одобрил влизането на двете северни държави в Атлантическия алианс.

 

За по-голяма достоверност на тиражираните неверни твърдения се посочват и изфабрикувани изказвания на световни лидери. Такъв беше и случаят с наводненията в Карловско от есента на 2022 г., когато „високопоставени руски държавници“ бяха предупредили българската държава, че „САЩ пробват на какво е способно тяхното климатично оръжие за масово поразяване в света.“



Червеното сияние, появило се над редица европейски държави, включително над България, в началото на ноември 2023 г. също влезе в списъка на природни феномени, припознати в конспиративната теория. Тогава невярно се твърдеше че това не е естествено явление, а е предизвикано чрез ХААРП – „машина за контрол на климата, времето и йоносферата“.

 

Проверено


Не е вярно твърдението, че бушуващите пожари през последната седмица у нас, са предизвикани от американската научноизследователска програма за високочестотни активни изследвания на полярното сияние - ХААРП. Конспиративната теория за съществуването на управлявана от САЩ система за контрол на климата и предизвикването на природни катаклизми съществува отдавна. Основната й цел е да внуши, че промените в климата са изкуствено създадени и проблемът с глобалното затопляне не съществува.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама