НОВИНИ


Я. Стоилов: Изборният туризъм вече е започнал

5 5143 19.12.2010
Я. Стоилов: Изборният туризъм вече е започнал

Един от ангажиментите на сегашното правителство е Избирателният кодекс . Той бе оповестен като един от приоритетите на управлението на ГЕРБ и може би именно заради това се бърза с гласуването му, заяви Янаки Стоилов от „Коалиция за България" в предаването „Неделя 150" на БНР.



По думите му този форсиран процес не дава основание за добър дебат. За първи път кметовете в най- големите градове на България няма да бъдат избирани, а назначаване. Според Стоилов на изборния процес се гледа като една технология.

За мен е много смущаващо това, което стана в петък късно вечерта, при проверка на кворума, Цачева оповести 130 народни представители, а малко по-късно на таблото на гласуващите бе отбелязано, че са гласували 94-а депутати", каза депутатът и допълни, че в момента, в който се търси прецизност при преброяването, това е грубо нарушаване на конституцията. Стоилов е категоричен, че изборният туризъм  e започна, защото в Чипровци и Брусарци, например, които редовно се печелят от БСП в момента са преселени над 1000 роми. Тези лица са регистрирани, че живеят в едно общежитие на предприятие, което е в ликвидация, което е незаконно, подчерта червеният депутат. Подобни явления се забелязват на много места – или малки градове, където има сериозни икономически интереси или много малки селища, допълни Стоилов. За мен в този парламента липсва поставянето на сериозни социални проблеми, които ощетяват гражданите.

Хората все още възприемат изборните правила като засягащи само политиците. В тази криза се забелязва оредяване на хората в пограничните райони – те или идват в големите градове или заминават в чужбина. Най-големият проблем е чувството за липса на перспектива у хората и липсата на енергия да се справят, отчита Стоилов.

Според него темата за досиетата в тези 20 години преход се превърна в гротеска и водевил, защото излизат, когато нещо трябва да се забърка. Това, че се случва с дипломатите застрашава и националната сигурност. Тези хора, които сега могат да влязат не съм убеден, че ще бъдат заинтересовани от националните интереси на България, подчерта той.

Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама