НОВИНИ


Министър Запрянов: Ще се работи за увеличение на възнагражденията на бойните пилоти

0 3880 01.08.2024
Министър Запрянов: Ще се работи за увеличение на възнагражденията на бойните пилоти
Служебният военен министър Атанас Запрянов БГНЕС

"Ще се работи за увеличение на възнагражденията на бойните пилоти, особено за тези, които извършват действия по гасенето на пожари и спасителни операции."


Това посочи пред журналисти в авиобаза Крумово служебният военен министър Атанас Запрянов. Той информира освен това, че е до края на годината ще бъдат ремонтирани и ще се върнат у нас пет хеликоптера Кугър, които са на ремонт в чужбина и това ще доведе вертолетната авиация на много високо ниво. 

 

Министърът на отбраната пристигна в авиобаза Крумово, за да се срещне с личния състав и да разговаря с него за проблемите, които срещат при гасенето на пожарите  и окомплектовката на техниката. Той подчерта, че не е нормално заплатите на пилотите да са по-ниски от тези на ХЕМС и гранична полиция.



От 12 юли ежедневно по два хеликоптера са на терен да гасят пожари. В същото време се поддържа и вертолет, който изпълнява спасителни операции като тази в Стара планина, изтъкна Запрянов.  

 

По думите му и в момента Кугър и Ми-17 са на терен, като Ми-17, който има по-голям капацитет на подвесната система за вода, е на гръцката граница, а Кугърът е на пожара в община Струмяни. 

 

На брифинга стана ясно, че недокомплектът на пилотите в хеликоптерната авиация е 46%. Затова ще се работи да се увеличи броят на хеликоптерите и личния състав, както и да се закупят общо около 8 бамбита за вода. 



Всички 5 кугъра, които са на ремонт и ще се завърнат в страната, ще бъдат оборудвани със системи за окачване на бамби букет, за да гасят пожари, категоричен бе министър Запрянов и уточни, че именно за това са отпуснати 1 млн. лв. за закупуване на бамбитата. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама