НОВИНИ


Явор Божанков: Eдно от най-хубавите неща, които ми се случиха в политиката, бе да бъда изключен от групата на БСП

4 2533 01.08.2024
Явор Божанков: Eдно от най-хубавите неща, които ми се случиха в политиката, бе да бъда изключен от групата на БСП
БГНЕС

Днес си дадох сметка, че едно от най-хубавите неща, които ми се случиха в политиката, бе да бъда изключен от групата на БСП в онзи момент.


Не защото поеха на кръстоносен поход срещу въображаем враг в лицето на “джендърите”. Или пък защото подкрепиха референдум против еврото. Дори отмяната на машинния вот и подкрепата им за Путин не биха ме провокирали да напиша следващите редове. Това са техни политики, аз съм бил гражданска квота - не ги следвам. Изключват ме.


Днес обаче направиха нещо, което е абсолютно недопустимо. Опитаха да отнемат думата на колега, който прочете декларация срещу комунистическия режим. Физически се качиха на трибуната и започнаха да дърпат микрофони и да бутат хора. Да си защитават режима - има процедура, могат да си кажат думата.
Да отнемеш думата на някого - това сме виждали само от проруската Възраждане.


С това поведение днес БСП не само идеологически, а фактически се нареди до крайните популисти. От системна партия се превърна в популистки субект.


Казвам го със съжаление. Защото една модерна левица може не просто да спре възхода на крайните, проруски сили, като Възраждане. Модерна левица може да бъде ключов фактор за излизане от дълбоката политическа криза.


В този смисъл пожелавам на БСП да намери нови, млади и модерни хора. Нормални хора. Европейски социалисти. Демократи. Това ще бъде добре за БСП, но най-вече за политическата система. Следователно и за България.

 

Явор Божанков, Facebook


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама