НОВИНИ


ИПИ: Поне 17 000 медицински сестри не достигат у нас. Повишаването на заплащането ще реши проблема

1 2445 04.08.2024
ИПИ: Поне 17 000 медицински сестри не достигат у нас. Повишаването на заплащането ще реши проблема

Проблемът с недостига на медицински сестри у нас може да се реши по примера с работещите в средното образование – това се посочва в анализ на Института за пазарна икономика.


Оттам припомнят, че след голямата учителска стачка през 2007 година бяха предприети редица мерки, като една от тях е вдигането на заплатите. Повишаването на възнагражденията в образованието за първите две години от реформата е с 46%, посочват от Института.





Повишаване на заплащането съобразно натоварването е една от мерките, която предлагат от Института за пазарна икономика.

 

По данни на анализаторите у нас не достигат поне 17 000 медицински сестри. От Института припомнят, че за учителите беше направен план за вдигане на заплатите, който се прилагаше от всички последващи правителства и че в момента учителите са сред хората с най-високо заплащане в редица малки общини, а в по-големите – със средно ниво на заплащане.

 

Други предлагани мерки са намаление на обучението на сестрите от 4 на 3 години, както и правна възможност сестри и акушерки да имат самостоятелна практика, чиято дейност да се заплаща от Националната здравноосигурителна каса.

 

От Института посочват още, че за решаването на проблема с недостига на медицински сестри ще помогне кариерно ориентиране на млади хора на възраст от 18 до 30 години, които осъзнато да изберат професията.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама