НОВИНИ


Министър Гвоздейков препоръча скъпо гориво, за да нямаме проблеми на техническите автопрегледи

12 2760 07.08.2024
Министър Гвоздейков препоръча скъпо гориво, за да нямаме проблеми на техническите автопрегледи
Георги Гвоздейков

„Не може в Европа влаковете да се движат с 300 километра в час, а у нас да казват, че това няма как да се случи. Всички знаят за съществуващите проблеми и трябва да използваме новите технологии, за модернизираме този вид транспорт. Само с носталгия не става, в момента правим само кръпки на кръпките". Това каза в ефира на bTV транспортният министър Георги Гвоздейков.


Служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков обясни, че няма съществена промяна в правилата за годишните технически прегледи (ГТП) на автомобилите. По думите му това, което е станало, е дигитализация на процеса, с което е бил премахнат човешкият фактор. Той подчерта, че процентът на колите, които не преминават ГТП, е нисък.



„Замърсява тази кола, която не е поддържана, това може да бъде кола и на две години.

 

Всичко зависи от правилната поддръжка на автомобила. Колкото повече внимание отделяме на техническото състояние на автомобила, толкова по-малко проблеми ще имаме по време на Годишния технически преглед. Трябва българите да зареждат качествено гориво, а не да се водят по ниски цени, поясни още транспортният министър. Той обаче не се нае да коментира задължението на държавни органи да контролират дали горивата отговарят на задължителните изисквания.

 

В сутрешния блок на bTV Георги Гвоздейков бе попитан и за смяната на шефа на „Автомобилна администрация“. Той мотивира решението си да освободи от длъжността Борислав Муеров с липсата на резултати и натрупани назад в годините проблеми.



За избора си да назначи отново на поста добре познатия от близкото минало Дамян Войновски Гвоздейков обясни, че Войновски е доказал се професионалист, който познава материята и е разпознаваем в бранша.

 

Министърът отказа да влезе в спор с президента Румен Радев, който преди дни коментира, че в правителството и транспортното министерство няма никаква експертиза по отношение на правителствения Отряд 28. Повод бе назначаването на ген. Коджейков, считан за близък на Бойко Борисов, за шеф на отряда.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама