НОВИНИ


Очакват се нови безредици във Великобритания, властите мобилизират около 6000 специално обучени служители

5 2614 07.08.2024
Очакват се нови безредици във Великобритания, властите мобилизират около 6000 специално обучени служители
БГНЕС

Британската полиция се подготвя за още една нощ на насилие на фона на опасенията, че крайнодесни групи планират днес до 30 атаки в страната на фона на продължаващите от седмица размирици и безредици, съобщи Асошиейтед прес.


Властите мобилизират около 6000 специално обучени служители, които да реагират на безредиците, а лондонската полиция подчерта, че ще направи "всичко по силите си", за да защити столицата.

 

"Знаем за събития, планирани от пропити от омраза и предизвикващи разединени групи в столицата", коментира късно снощи заместник-помощник комисар Анди Валънтайн от столичната полиция. "Те много ясно са заявили намерението си да предизвикат смущения и разделение ... Няма да толерираме това по нашите улици", увери той.



Вече в продължение на седмица градове и селища във Великобритания бяха разтърсени от насилие, след като разгневени тълпи, подстрекавани от крайнодесни екстремисти, започнаха да влизат в сблъсъци с полицията и контрапротестиращи, предизвикани от разпространението на дезинформация за самоличността на заподозрения за атаката с нож, при която бяха убити три млади момичета в град Саутпорт. Заподозреният беше погрешно идентифициран като имигрант и мюсюлманин, посочва АП.

 

Британската полиция вече е осъществила над 400 ареста в цялата страна, а кабинетът обеща да преследва и да вкара в затвора виновните за безредиците.

 

Вече се водят дела срещу лица, които са признали, че са участвали в размириците и властите бяха категорични, че те ще получават строги присъди. Сред първите осъдени бе 58-годишният Дерек Дръмънд, който беше осъден на три години затвор, след като признал, че е нарушил обществения ред и е ударил полицай в лицето в Саутпорт на 30 юли.



Той беше един от тримата мъже, които бяха осъдени на лишаване от свобода по дела, разгледани в Кралския съд в Ливърпул днес.

 

"Тримата мъже, осъдени днес, са върхът на айсберга и само началото на един много болезнен процес за много хора, които глупаво са избрали да се включат в придружени от насилие безредици", отбеляза старшият окръжен прокурор Джонатан Игън. "Много от участниците ще бъдат изпратени в затвора за дълго време", уточни той.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама