НОВИНИ


Светият Синод доволен от закона срещу половата идентичност, самоопредели се като наша "грижовна майка"

14 2365 08.08.2024
Светият Синод доволен от закона срещу половата идентичност, самоопредели се като наша

Светият Синод излезе със съобщение относно приетия Закон за изменение и допълнение на Закона за предучилищното и училищно образование.


Вчера след близо три часа дебати парламентът прие промяна в Закона за предучилищното и училищното образование, предложена от "Възраждане".

 

С нея се забранява популяризиране и подстрекаване по какъвто и да е начин пряко или косвено на идеи или възгледи, свързани с нетрадиционната сексуална ориентация или определяне на полова идентичност, различна от биологичната.



„Светият Синод на Българската православна църква - Българска патриаршия изразява своята признателност към народните представители за постигнатото съгласие по общозначими ценности за българското общество, каквито са възпитанието, образованието и закрилата на децата на България“, се казва в съобщението.


„Удовлетворени сме от законовата забрана в системата на предучилищното и училищно образование на действия, свързани с извършване на пропаганда, популяризиране или подстрекаване по каквито и да е начини, пряко или косвено, на идеи и възгледи, свързани с нетрадиционна сексуална ориентация и/или определяне на пола по идентичност, различна от биологичната“, пишат още от Светият Синод.

 

„Светият Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия защитава последователна позиция по въпроса за понятията „пол“, “брак”, “семейство”, както и за необходимостта от духовно-нравствено възпитание, образование и закрила на децата, в основата на които е учението на Христовата Църква за човека като най-велико Божие творение.

 

Светият Синод е имал много пъти повод през последните години да припомня своята позиция, че за християнството съществува едно-единствено понятие за пол, което произтича от биологичното устройство (естество) на човека като Божие творение, както и че бракът и семейството, разбирани като благословен от Бога съюз между мъж и жена, са вековна неприкосновена ценност за християнството. В основата на всяко позитивно право е необходимо да стои естественото човешко право, което пък се основава на божественото право, заложено в природата на творението от неговия Творец.

 
Убедени сме, че въпросите относно пола, семейството, възпитанието и образованието на децата в съвременното общество са въпроси със стратегическа значимост не само за националната и конституционна идентичност на България като член на Европейския съюз, но и за съхраняването и бъдещето на българския народ, а и на целия човешки род. Проучванията в България показват, че такива са нагласите и разбиранията на мнозинството български граждани.





Българската православна църквата като грижовна майка за българския народ споделя тревогите и притесненията на много родители и педагози от съвременните проблеми на възпитанието на децата в нашето общество.

 

Вярваме, че поставеното начало на единство между политическите сили относно ограничаването в системата на предучилищното и училищно образование на идеологии, противни на християнската нравственост и на здравия човешки разум, ще намери своето продължение в други законодателни инициативи, полезни за възпитанието и образованието на децата – бъдещето на България“, казват още от Светият Синод.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама