БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Цв. Бориславова зад сделката за ВАЦ?

18 8044 21.12.2010
Цв. Бориславова зад сделката за ВАЦ?
Цв. Бориславова

Ерата ВАЦ свърши. Започва тази на МГБ.



ВГБ стана МГБ срещу 64 млн. евро. ВАЦ продадоха всичко, което притежаваха в България, на „БГ Принтинвест”. В пакета влизат „168 часа”, „Труд” и „24 часа”. Плюс списанията, разпространителската фирма „Стрела”, печатница „София”, Полиграфическия комбинат на бул. „Цариградско шосе” и останалото движимо и недвижимо имущество. Ерата ВАЦ свърши. Започва тази на МГБ. Новите босове са: Карл Хабсбург, Даниел Руц и Христо Грозев. Плътно до тях се нареждат Огнян Донев от „Софарма” и Любомир Павлов, ексшеф на Общинска банка и собственик на TV7 и в. „Експрес”, които продаде на Ирена Кръстева.

30 на сто от администрацията щяла да бъде орязана в спешен порядък. Точно толкова щели да са съкращенията и в редакционните екипи. Тошо Тошев сигурно ще си тръгне, ако новите собственици му платят добре за притежаваните между 2 и 7 на сто от акциите на Медия холдинг. Венелина Гочева, шефката на „24 часа”, имала амбиции не само да остане, но и за нова кариера. Основание за този оптимизъм е топлата й връзка с Любомир Павлов и съпругата му Диляна Грозданова.

За останалите издания нещата са все още неясни. ВАЦ влезе в България през 1997 г., 13 години по-късно си тръгва. „Тясната обвързаност на олигарси с политическата власт тровят пазара. Олигарси все по-често си купуват вестници, за да си осигурят политическо влияние, а не да печелят пари”. Това каза през лятото Бодо Хомбах, шеф на ВАЦ – Есен.
Новият собственик Карл Хабсбург пък заяви онзи ден: „От няколко години имаме желание да навлезем на пазара на сериозните медии в България". Той очевидно е възпитан човек, но от думите му не става ясно защо се прави сделката.
В такава ситуация версиите се роят една след друга. Най-логичната е в желанието да се придобият апетитните имоти.

Има и други. Български среди във Виена намекват, че зад сделката стои Цветелина Бориславова. Тя отдавна се познавала с Христо Грозев, българското лице в „БГ Принтинвест”. Говори се, че той й предлагал да събира лошите кредити на СИБанк. Неотдавна Бориславова приключи продажбата на банката и разполага с капитал. Да се опита да влияе на обществения и политическия живот у нас чрез медии е твърде възможно. Посредническа работа в тази посока били свършили медиен шеф във вацов вестник и пиарска агенция. Появи се и екзотичната версия, че Стефан Софиянски се опитва да се завърне на бял кон в политиката. Изглежда абсурдно и затова е твърде възможно, казват анализатори.

Най-любопитна в случая е появата на нов играч на медийно-бизнес-политическата сцена – Христо Грозев. На първата пресконференция след сделката той каза. "Няма да има вмешателство в редакционната политика на изданията. Единствено ще има още по-строги изисквания за придържане към журналистическата етика и проверка на фактите, които се отразяват". Очевидно нещо в досегашното поведение на изданията го дразни. Дали са скритите реклами и PR, ще се разбере скоро.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама