НОВИНИ


Олигархът Дерипаска поиска мирни преговори без предварителни условия

20 3131 09.08.2024
Олигархът Дерипаска поиска мирни преговори без предварителни условия
Олег Дерипаска

Руският милиардер Олег Дерипаска беше атакуван от поддръжници на войната в Украйна в петък, след като описа конфликта като "луд" и призова за прекратяване на огъня без предварителни условия.


Дерипаска направи коментара в кулоарите на срещата на Консултативния съвет на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (APEC), където той официално представляваше Русия.


В интервю за Nikkei Asia олигархът критикува разходите за отбрана на Русия и призова за "незабавно, безусловно прекратяване на огъня" в Украйна, като каза: "Ако искате да спрете войната, първо трябва да спрете огъня", пише "Дневник".

 

Това е най-силната критика към войната от останалите в Русия след началото на войната олигарси.

 

"Преди това позицията на Дерипаска относно специалната военна операция беше двусмислена. Сега той изясни позицията си. Той е от другата страна", каза философът Александър Дугин, смятан за един от ключовите идеолози на войната.

 

"Това е удар в гърба на нашите сили и помощ на терористите от украинската армия, които нахлуха в района на Курск", добави Дугин в изявление, публикувано в канала му в "Телеграм".

 

Дерипаска разполага с богатство от близо 3 млрд. долара, натрупано от бизнеса му метали и металургични заводи.

 

Това не е първото антивоенно изказване на милиардера, който през 2022 г. призова за мир в Украйна и представи войната като трагедия както за руския, така и за украинския народ.


Дерипаска е санкциониран от САЩ, Великобритания и от ЕС, като ограниченията му от американските власти датират от 2018 г.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама