НОВИНИ


ИПИ: Местните данъци, особено за бизнеса през последните 10 години, нарастват чувствително

2 2326 11.08.2024
ИПИ: Местните данъци, особено за бизнеса през последните 10 години, нарастват чувствително
БГНЕС

Местните данъци, особено за бизнеса през последните 10 години, нарастват чувствително.


Това демонстрира анализ на Института за пазарна икономика.

 

Изследването обхваща четири основни данъка - върху недвижимите имоти, върху придобиването на имущество, данъка върху превозните средства и патентния данък за търговците на дребно.



Анализаторите от института изчисляват индекса като средноаритметична стойност на четирите данъчни ставки за всяка община. Според анализа данъчната тежест е по-висока в общините от Южното Черноморие и в областните центрове, но това са и най-финансово независимите общини у нас. Най-ниските данъци са в по-рядко населените и отдалечени райони, които са икономически по-слабо развити.

 

В последното десетилетие значителна част от данъчното повишение се дължи на въвеждането на екологичните стандарти Евро 1 и Евро 2 през 2019 година, което е довело до съществено увеличение на данъка за превозните средства, сочи анализът на икономистите. Тогава налогът се е увеличил в 210 общини.



От Института за пазарна икономика доказват и забелязана тенденция в годините на избори най-малко се повишават данъците. Веднага след това активността на местната власт по увеличението на данъчната тежест нараства и плавно намалява с приближаването на следващите избори. И уточняват, че общинските власти прибягват до увеличение на данъците, за да компенсират финансовата си зависимост от централния бюджет. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама