НОВИНИ


Прокуратурата повдигна обвинения на издирваната Ружа Игнатова от финансовата пирамида OneCoin

17 3366 12.08.2024
Прокуратурата повдигна обвинения на издирваната Ружа Игнатова от финансовата пирамида OneCoin
Ружа Игнатова

Софийска градска прокуратура (СГП) привлече в качеството на обвиняема германската гражданка от български произход Ружа Игнатова по досъдебно производство, образувано във връзка с постъпили материали от чуждестранни правоохранителни органи.


Игнатова е привлечена в качеството на обвиняема за това, че в периода от 2014 г. до 2017 г. на територията на Република България е образувала и ръководила организирана престъпна група, създадена с цел да извършва инвестиционни измами по схемата от типа “Понци”, както и с користна цел.

 

Ружа Игнатова е привлечена в качеството на обвиняема и за пране на пари - за това, че в периода от 2014 г. до 2017 г. при условията на продължавано престъпление като подбудител и помагач в едни случаи, а в други като извършител, извършила множество сделки за имуществено разпореждане, като по този начин е прикрит произходът и действителните права върху имущество, за което знаела, че е придобито от престъпна дейност - инвестиционни измами от типа “Понци”, като деянията са извършени в изпълнение на решение на ОПГ, имуществото е в особено големи размери и случаят е особено тежък. Посоченото се явява престъпление по чл. 253, ал. 5 във връзка с ал. 3 от НК, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от 5 до 15 години и глоба.

 

На 26 юни 2024 г. в Съдебната палата в София и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов и посланикът на Съединените американски щати в България Н.Пр. Кенет Мертен направиха изявление във връзка с провеждането на съвместно разследване срещу криминалната дейност на Ружа Игнатова и ръководената от нея финансова пирамида „OneCoin”.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама