БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


АЕЦ „Белене” вони на съмнителни сделки

15 6462 21.12.2010
АЕЦ „Белене” вони на съмнителни сделки
АЕЦ

Британският вестник „Гардиън" публикува секретен документ, разпространен от сайта „Уикилийкс", отнасящ се за България и АЕЦ „Белене".


Статията на изданието е посветена на германската енергийна компания RWE , която проявява интерес към българския проект за атомната електроцентрала и последвалото й оттегляне.

Разсекретеният от „Уикилийкс" документ е от американското посолство в София от 7 юли 2009 година. Той е от посланик Нанси Макълдауни, който изразява безпокойството си от строителството на атомната електроцентрала АЕЦ „Белене". Според публикацията в „Гардиън" RWE решава да се откаже от проекта, тъй като той "вонял на съмнителни сделки" още преди енергийна компания да купи 49-те процента. Поради това участието й като стратегически партньор би могло да навреди на нейната репутацията по отношение на безопасността и да хвърли сянка на съмнение върху преценката й при подбора на партньори по реакторните й проекти.

RWE по принцип твърди, че спазва стриктни стандарти на безопасност и критерии и че при всеки проект, в който участва, сигурността е главният приоритет. Причината да се оттегли от проекта "Белене" е, че поради международната икономическа и финансова криза финансирането му не е могло да бъде изяснено в съответния срок. Компанията е предупредила българските си партньори за трудностите с финансирането още на ранен етап.

Публикуването на документите съвпада с нарастващи опасения от задаващия се глобален "ядрен ренесанс". Над 1000 реактора се очаква да бъдат построени до 2030 г. по данни на Световната ядрена асоциация, отбелязва британският вестник. В дипломатическия доклад се твърди също, че RWE била държана "на тъмно" по повечето технически проблеми на терена, въпреки че според предишна грама компанията поискала да бъдат преразгледани всички, свързани с "Белене" споразумения. В грама от февруари 2009 г. е посочено, че RWE се тревожи от липсата на прозрачност на проекта и от необходимостта да се работи с "Атомстройекспорт", докато германската компания искала да наложи европейски бизнес практики.

В разсекретения документ американският посланик отбелязва, че проектът е застрашен от направените твърде големи разходи, финансови проблеми, отлагането на строителството и има сериозни опасения за сигурността и качеството. В дългосрочен период „Белене" може да коства на България повече от пари, пише в засекретения документ.
Казва се още, че правителството, водено от БСП, НЕК, свързани политици, български енергийни олигарси и руски инвеститори продължават да развиват проекта. Бисер Боев, член на икономическия екип на ГЕРБ, е заявил в края на юни 2009 година, че за „Белене" няма осъвременена оценка за икономическото или техническото изпълнение.
В документа се отбелязва, че следващото българско правителство трябва да бъде окуражено бързо старателно да се заеме с проекта, като се подчертае важността да се отговори на всички международни стандарти за сигурност и качество, а експерти на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и Европейската общност за атомна енергия да проведат инспекция на обекта. („24 часа”)
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама