НОВИНИ


Тайнствена църква са на път да открият археолози край Калиакра след "татарската плячка"

3 3703 13.08.2024
Тайнствена църква са на път да открият археолози край Калиакра след
Край Калиакра

Започнаха тазгодишните разкопки при нос Калиакра. За 21 година екипът на доцент Бони Петрунова извършва там археологически разкопки. През 2018 година в една от татарските къщи е открито и съкровище – така наречената „татарска плячка“.


„Отново започнахме разкриването на тайните на столицата на Добротица и на Добруджанското деспотство. Дори в първите дни те не ни разочароваха, започнаха да излизат много интересни материали“, обясни доцент Бони Петрунова пред БТВ.

 

„Намираме се в така наречения „златен сектор“, в който открихме много неща – нефритения накрайник за колан, голямото съкровище от 2018 година, пръстенът на Георги. Но и започнахме още един сектор, вече във вътрешния град, чрез който проучваме по-ранни период на Калиакра“, коментира още тя.

 

В Средновековния Некропол археолозите търсят тайнствената църква, за която знаят, че се е намирала там, но попадат на втора татарска сграда.

 

„Доближаваме се до това място, надяваме се тази година вече да го разкрием“, коментираха от екипа на доцент Петрунова. Той е сигурен, че и в новооткритата татарска къща ще излязат много интересни находки.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама