НОВИНИ


Иран отхвърли призива на три европейски държави да се въздържа от ответни атаки

2 2552 13.08.2024
Иран отхвърли призива на три европейски държави да се въздържа от ответни атаки
БГНЕС

Иран отхвърли днес призива на три европейски държави да се въздържа от ответни атаки, които биха могли да доведат до по-нататъшна ескалация на регионалното напрежение, наричайки това искане "прекомерно", съобщи Асошиейтед прес.


В съвместно изявление вчера лидерите на Великобритания, Франция и Германия настояха Иран и неговите съюзници да се въздържат от ответни действия на убийството на политическия лидер на Хамас Исмаил Хания миналия месец в Техеран. Иран обвинява Израел за убийството.

 

Евролидерите освен това подкрепиха последния стремеж на посредниците от Вашингтон, Доха и Кайро да постигнат споразумение за прекратяване на войната между Израел и Хамас. Очаква се разговорите да бъдат подновени вдругиден.



Те също така призоваха за връщането на десетки заложници, държани от Хамас, както и за "безпрепятствено доставяне" на хуманитарна помощ в ивицата Газа.

 

Посредниците прекараха месеци в опити да накарат страните да се съгласят с тристъпков план, според който Хамас ще освободи останалите заложници, взети при нападението на 7 октомври, в замяна на пускането на палестински затворници от Израел, който освен това ще трябва да изтегли армията си от Газа.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама