НОВИНИ


Протест ще иска вето върху забраната на ЛГБТ теми в училище

31 3032 15.08.2024
Протест ще иска вето върху забраната на ЛГБТ теми в училище

"Няма да мълчим и няма да търпим!", посочват организаторите на протест, който днес ще иска вето върху промените в Закона за предучилищното и училищното образование. С тях Народното събрание на практика забрани да се говори по ЛГБТ теми и въпроси в училище. Демонстрацията ще се проведе на 15 август от 18:30 часа около Фонтана пред Президентството.


"След скандалната новина, че Народното събрание прие Закона на омразата на две четения в един ден, вече има внесен нов законопроект, който иска да наложи още повече репресии – до 10 000 лв. глоба и две години лишаване от правоспособност на учителите, обвинени в "популяризирането по какъвто и да е начин, пряко или косвено на идеи или възгледи свързани с нетрадиционна сексуална ориентация и/или определяне на полова идентичност различна от биологичната", посочват организаторите - Феминистки мобилизации, Български фонд за жените, Феминистка библиотека и ЛевФем.


"За отрицателно време видяхме рекордна мобилизация в София и Варна, организират се протести срещу закона извън България, достигат ни послания на солидарност от наши съмишленици от Румъния, Полша, Великобритания и други. Пращаха се масово писма до депутати, а за няколко дни се събраха над 7000 подписа за искане на вето от президента. Учители, родители и ученици също излизат с позиции срещу закона. Тук сме, все повече ще ставаме и няма да се предадем, докато не сложим край на този закон, веднъж и завинаги!", посочват организаторите в социалните мрежи.

 

"Мракобесието продължава – но ние също!", категорични са те.

 

Извън естеството на забраните, насочени към ЛГБТ общността, законът трябва да се гледа и от друга важна гледна точка - той повдига сериозни съмнения, че е създаден по руския модел на идентично законодателство. Веднъж започне ли една държава да ограничава нечии лични права, това винаги отваря възможности за следващи и следващи репресии.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама