НОВИНИ


Социолог прогнозира голяма изненада на изборите

2 4281 16.08.2024
Социолог прогнозира голяма изненада на изборите
Първан Симеонов

Избирателната активност на предстоящия пореден предсрочен вот се очаква да е ниска и заради това са възможни големи изненади. Не е изключено след „Величие“ бариерата от 4% за влизане в Народното събрание да бъде прескочена и от „Меч“. Това каза по Нова телевизия социологът Първан Симеонов.


Той коментира резултатите от проучването на “Галъп интернешънъл болкан” и БНТ, което обхваща 802-ма пълнолетни българи в представителна извадка, проведено чрез интервю лице в лице с таблети между първи и девети август.

 

Според социологът няма съмнение, че ГЕРБ ще е отново политическа сила. Интригата е за следващите три места, които ПП-ДБ, „Възраждане“ и ДПС ще си оспорват, както и дали само „Величие“ или и „Меч“ ще са парламентарно представени.

 

"Това не е прогноза за изборите, а моментна снимка към август. Този месец обаче не е най-добрият за осъществяване на демоскопски изследвания, но структурата е видна. Казано най-кратко, като че ли се запазват съотношенията, които помним, които се възпроизведоха и на изборите, с известно разколебаване на електоралния корпус на ДПС, което е очаквано на фона на катаклизмите, които текат там и с намаляване на силата на "Величие", изтъкна Симеонов.


„Величие“ обаче остава в играта, където вече е и формацията "Меч", която си спомнете, че завърши на около 3% на предходните избори на 9 юни, а сега за нея са готови да гласуват между 3 и 4 на сто от избирателите", добави той.

 

"Голямата условност идва от начините на явяване. Ние, например, не знаем, тъй като стана дума за "Величие", там е много любопитно да се гледат балансите между публичните образи - на Марков и на Михайлов. Очевидно Михайлов взема превес. Очевидно там енергията и структурата, ние тестваме това с една допълнителна шоукарта, и това, което виждате, са спонтанните отговори на респондентите“, заяви социологът.

 

„ Струва ми се, че дори ПП-ДБ да не участват в някакво разбирателство утре, има доста други вече желаещи“, коментира Симеонов.

 

„Интересна е тази теза, която чух от Кирил Петков за авторитетна фигура, която да поеме кабинета. Може да се пробват дали този тип сглобяване би успял“, каза още той.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама