НОВИНИ


Сарафов настоява за наказание за прокурора Димитър Франтишек

0 2295 21.08.2024
Сарафов настоява за наказание за прокурора Димитър Франтишек
И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов БГНЕС

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов поиска от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да наложи дисциплинарно наказание на Димитър Франтишек Петров от Софийската градска прокуратура.


Искането се основава на доклад от цялостна проверка на работата на магистрата през последните три години. До назначаването на тази проверка се стигна след разследване срещу телевизионния продуцент Нико Тупарев, по което Петров беше наблюдаващ прокурор.

 

Установено е заобикаляне на изискването за случайно разпределение на преписките и делата и неправомерно задържане на обвиняемия за 72 часа.



От държавното обвинение информираха, че ревизията е установила много забавени и спрени досъдебни производства, които магистратът е наблюдавал, както и тенденциозна и незаконосъобразна оценка на факти и обстоятелства по някои от тях.

 

В искането на Борислав Сарафов до Прокурорската колегия се изтъква и че натовареността на прокурор Димитър Петров през проверявания период не е била прекомерна и не е представлява пречка за добросъвестно изпълнение на служебните му задължения.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама