НОВИНИ


Доц. Мира Майер: Надали Иран ще започне регионална война в отговор на убийството на Исмаил Хания

2 2308 22.08.2024
Доц. Мира Майер: Надали Иран ще започне регионална война в отговор на убийството на Исмаил Хания
Доц. Мира Майер, експерт по конфликтите в Близкия изток и преподавател в НБУ БГНЕС

Това, което се очертава в Близкия изток, са продължаващи преговори, посочи пред БНР доц. Мира Майер, експерт по конфликтите в Близкия изток и преподавател в НБУ.


"Тонът на американците е положителен, оптимистичен, те се надяват, че ще бъде постигнато споразумение и продължават да говорят за това, че по-близко до постигане на споразумение двете страни (бел. ред Хамас и Израел) никога не са били. Това обаче не е съвсем точно от израелска гледна точка, както и не съвпада с това, което Хамас прави, а Хамас мълчи", обясни експертът.



Според нея е малко вероятно Иран да започне регионална война в отговор на убийството на Исмаил Хания. Като причина за това тя посочи силното американско военно присъствие в региона. 

 

"За сметка на това Техеран действа върху "Хизбула", които нападат все повече от север Израел, като те нападат не само военни бази, а последният им удар беше върху едно градче".

 

Доц. Майер каза още, че израелското общество от своя страна е силно раздирано от желанието си да спаси останалите заложници, а с всеки изминал ден вероятността за тяхното спасяване намалява. Затова е силният натиск върху Бенямин Нетаняху да бъде сключена тази сделка, отбеляза тя. 

 


По думите й човешкият фактор трябва да бъде напред, защото там всеки ден умират цивилни граждани. "Колкото по-рано приключи тази война, толкова по-добре от човешка гледна точка", подчерта специалистът.

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама