НОВИНИ


Украинската армия изтласква руските сили от Харковска област

10 2619 24.08.2024
Украинската армия изтласква руските сили от Харковска област

Украинската армия изтласква руските сили от Харковска област, заяви президентът Володимир Зеленски. Той благодари на Съединените щати за поредния пакет военна помощ.


В днешния Ден на независимостта Украйна планира атаки срещу руските части и в Херсонска област, съобщиха руски източници.



"Говорих с главнокомандващия Олександър Сирски за боевете в Харковска област. Постепенно изтласкваме руската армия. Окупаторът няма да покори Харков", посочи Зеленски в поредното си обръщение. Той отново призова съюзниците да побързат с обещаната военна помощ:


Навременните доставки са от решаващо значение в момента. Някои пакети бяха обявени и гласувани, но все още не са доставени в Украйна. А на фронта се бият със снаряди и техника, а не с думи като "утре" или "скоро". Правим всичко, за да ускорим доставките.


Зеленски написа в социалната платформа "Х", че е разговарял по телефона с американския си колега Джо Байдън и му е благодарил за новия пакет американска военна помощ за Украйна. Той включва ракети за противовъздушна отбрана, оборудване за борба с дронове, противотанкови ракети и боеприпаси. Според високопоставен американски представител военната помощ е на стойност 125 милиона долара.

 

Украинската армия планира да атакува от акваторията на Черно море контролираната от руската армия част от Херсонска област. Очаква се в атаката да бъдат задействали водни дронове, лодки и хеликоптери и то да започне на днешния 24 август - националния празник на Украйна. Това съобщи ръководителят на руската окупационна администрация на областта Владимир Салдо.



Руските сили завзеха Херсонска област през 2022, когато нахлуха в Украйна. През есента на същата година украинската армия ги принуди да се изтеглят на източния бряг на река Днепър, който контролират и в момента.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама