НОВИНИ


48 ч. извънредно положение в Израел: Хизбула започна обстрел с ракети и дронове срещу страната

5 2766 25.08.2024
48 ч. извънредно положение в Израел: Хизбула започна обстрел с ракети и дронове срещу страната
БГНЕС

48 часа извънредно положение е обявено в Израел. Ливанското шиитско движение Хизбула започна обстрел по израелска територия с ракети и дронове, съобщиха световните агенции.


По данни на движението са изстреляни над 320 ракети Катюша към Израел.

 

По-рано израелските ВВС са нанесли въздушни удари по територията на Ливан, за да предотвратят готвено ракетно нападение срещу израелска територия.



Полетите на летище „Бен Гурион“ в Тел Авив бяха канселирани за кратко и после възобновени, а израелските власти се събраха на заседание преди час. От Хизбула обявиха официално, че е завършена първата фаза от атаката срещу Израел в отговор на убийството на Фуад Шукр - вторият човек в йерархията на движението в Бейрут миналия месец. Движението твърди, че при ударите са поразени 11 израелски военни обекта.

 

Израелското правителство предупреди жителите в района на южен Ливан, където Хизбула оперира, да напуснат незабавно.



Обявяването на извънредно положение в Израел позволява на властите да ограничават движението на цивилни. Жестокостта на Хизбула рискува да въвлече народа на Ливан и целия регион в пълномащабна война, посочиха от израелската армия. САЩ и Израел са в непрекъсната комуникация, увериха междувременно от Белия дом. Американският министър на отбраната Лойд Остин разговаря с израелски си колега Йоав Галант. Пентагонът бе категоричен, че Съединените щати са готови да подкрепят Израел.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама