НОВИНИ


Макрон: Арестът на Павел Дуров е свързан с течащо в момента разследване и не е политическо решение

2 2471 26.08.2024
Макрон: Арестът на Павел Дуров е свързан с течащо в момента разследване и не е политическо решение
Френският държавен глава Еманюел Макрон БГНЕС

Френският държавен глава Еманюел Макрон отрече всякакви политически мотиви в задържането на основателя на Telegram Павел Дуров.


В изявление от прессекретариата се отбелязва, че арестът е свързан с течащо в момента разследване и не е политическо решение.

 

Това е първият публичен коментар на френски власти.



"Чета невярна информация за Франция след ареста на Павел Дуров. Франция е по-отдадена от всякога на свободата на изразяване и комуникация, иновациите и предприемачеството. Така и ще бъде", увери Макрон и в социалната мрежа "X".

 

"Съгласно върховенството на закона, в социалните медии, както и в реалния живот, свободите се упражняват в рамката, установена от закона, за защита на гражданите и зачитане на основните им права", посочва в изявлението си Макрон, който уточнява и че решението е на съдиите.

 

За задържането на Дуров стана ясно в нощта на 25 август, когато френските власти извършиха ареста на летището "Ле Бурже", Париж. Дуров е пристигнал там с частния си самолет от Баку. Няма яснота и защо се е решил на тази стъпка, тъй като се предполага е наясно отдавна с намерението на френските власти да го арестуват и е избягвал преминаване от там. Дуров пребивава в Дубай, въпреки че има както руско, така и френско гражданство, от друга страна е създател на най-активно използваната социална мрежа в рускоезичното пространство.



В понеделник френската прокуратура обеща да направи изявление за ареста на Павел Дуров. Създателят на Telegram все още се намира под стража и срокът за неговото задържане изтича на 28 август.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама