НОВИНИ


Има ли риск от ядрен инцидент в АЕЦ „Курск”?

6 2241 29.08.2024
Има ли риск от ядрен инцидент в АЕЦ „Курск”?
личен архив

Има ли реален риск от ядрен инцидент в АЕЦ „Курск” коментираха ядреният физик проф. Георги Касчиев и председателят на Софийския форум за сигурност и бивш зам.-министър на отбраната Йордан Божилов в „Здравей, България”.


Касчиев каза, че работещите блокове са два, а 4-ти блок е обявен за ремонт, вероятно заради превантивни мерки за безопасност от страна на Русия. По негови думи реакторът няма защитна стоманобетонна обвивка около съоръженията на радиоактивния първи контур. „Това е индустриално здание, което може да бъде поразено от артилерийски снаряд и не представлява особен проблем да бъде разрушено, да бъде предизвикана повреда на активната зона и изхвърляне на радиоактивни материали.





„В зависимост от повредите има десетки сценарии, които показват, че силно радиоактивно замърсяване може да има на стотици километри в продължение на няколко седмици”, допълни експертът. По негови думи Украйна няма интерес да причини авария с ядрени последици.

 

Божилов каза, че Украйна няма интерес от директна атака върху централата, тъй като не се знае накъде може да отиде радиоактивното замърсяване. „Ядрената карта се използва в две насоки. От една страна Русия заплашва с ядрено оръжие, но използва и реториката и за неконтролируема реакция в ядрената централа”, посочи още той.

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама