НОВИНИ


Киев настоя Монголия да арестува Путин, съгласно заповедта за арест, издадена от МНС

10 2557 30.08.2024
Киев настоя Монголия да арестува Путин, съгласно заповедта за арест, издадена от МНС
Руският държавен глава Владимир Путин БГНЕС

Киев призова Монголия да задържи президента на Русия Владимир Путин, съгласно заповедта за арест, издадена от Международния наказателен съд (МНС), когато руският лидер пристигне на държавна визита в азиатската страна на 3 септември, информира Ройтерс.


Кремъл на свой ред посочи, че няма притеснения около пътуването.

 

МНС издаде заповедта арест на Путин през март миналата година във връзка с обвинения за незаконното депортиране на стотици деца от Украйна. Москва отхвърли обвиненията и ги квалифицира като политически мотивирани.

 


Заповедта задължава 124-те държави членки на МНС, сред които е и Монголия, да арестуват Путин и да го предадат на съда в Хага, в случай че руският президент стъпи на територията на някоя от тези страни. 

 

"Призоваваме монголските власти да се съобразят със задължителната международна заповед за арест и да предадат Путин на МНС в Хага", изтъкна украинското външно министерство в "Телеграм". 



По-рано днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков бе запитан дали Москва е обезпокоена от факта, че Монголия е член на МНС. "Не, не се притеснявам за това. Имаме чудесен диалог с нашите приятели от Монголия", каза Песков. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама