НОВИНИ


Захари Карабашлиев: Не дооценяваме колко би ни дала историята, ако се обърнем към нея

3 2543 06.09.2024
Захари Карабашлиев: Не дооценяваме колко би ни дала историята, ако се обърнем към нея
личен архив

Не дооценяваме колко би ни дала историята, ако се обърнем към нея.


Това каза пред БНР писателят Захари Карабашлиев и добави:


"Тя би ни дала повече за единението ни, отколкото би била повод за раздори и разделение".

 

В деня на 139-годишнината от Съединението той подчерта значимостта на този исторически акт, но подчерта, че "то не е направено от цялата българска общност":

 

"Утешителна приказка е, ако си кажем как българският народ е станал и се е съединил. Не е това истината. Големите исторически събития се вършат от малко хора. Не ни е нужен всеобщ промисъл, за да се стигне до това. Достатъчно е било да имаме условията и да имаме подходящите хора, готови за някои и безразсъдни действия. Винаги действието, макар и безразсъдно, е по-добро от бездействието, умуването и изчакването откъде ще духа вятърът". 

По думите на Захари Карабашлиев живеем на благословено от Бог място, но "явно духовната пустиня - нищетата на невежеството, е по-голяма от другата пустиня - физическата".





Писателят, беше категоричен, че е неоправдан мит твърдението, че българите са нечетящи.


"Навсякъде хората са едни и същи, в цял свят е сходно съотношението на невежи и необразовани хора спрямо хората със силно, будно гражданско самосъзнание. По-важно е, че образованието прави така, че в едно общество да се подкрепят и подхранват добрите ангели на обществото, а да се обезкуражава злото, невежеството, нехайството", коментира той и изтъкна, че общественият интерес в България страда от това, че образованието пропуска да ни побутне в правилната посока.

 

Темата, върху която работи в момента писателят, е травмата, нанесена на България от 9-и септември 1944 г.:

 

"Нещастието, в което ни тласка една тоталитарна система, васална на Съветския съюз. Вероятно най-голямата българска травма, която е все още неизлекувана, все още неразгледана и все още непревързана както трябва, а именно - комунистическата диктатура след 1944 г. Независимо дали говорим за тези рани, те са в нас. Наша отговорност е да ги лекуваме, докато можем, за да не ги завещаваме на идващите след нас. Те не са виновни за това, което ние преживяваме. Бъдещото поколение трябва да бъде оставено с по-малко рани, отколкото ние сме заварили във времето, завещано ни от нашите предци". 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама