НОВИНИ


ВСС започва процедурата по избор на нов главен прокурор

4 3376 09.09.2024
ВСС започва процедурата по избор на нов главен прокурор
личен архив

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет се очаква да поднови процедурата за избор на главен прокурор на днешното си заседание. В дневния ред има три точки като е предвидено първо да се изменят правилата за избор.


Те трябва да бъдат съобразени с промените в Закона за съдебната власт, които Конституционният съд остави в сила. Те предвиждат главен прокурор да се избира и съответно предсрочно освобождава с 13 гласа от 25 членове на ВСС, вместо досегашните 17.

 

Втора точка е възобновяване на процедурата за избор, която беше открита още на 22 юни миналата година, но спряна до произнасяне на Конституционния съд по промените в Закона за съдебната власт и промените в Конституцията. Ако процедурата започне отново, то на следващите 4 поредни заседания ще могат да се издигат кандидати.





Като трета точка е предвидено да се приеме графикът, според който ще бъде проведен изборът. Според източници на БНТ се предвижда изслушването на кандидатите и избора на нов главен прокурор да се състои на 16 януари 2025 г.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама