НОВИНИ


Фон дер Лайен: В новата Комисия повече еврокомисари ще работят по въпросите на отбраната

2 2282 09.09.2024
Фон дер Лайен: В новата Комисия повече еврокомисари ще работят по въпросите на отбраната
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен БГНЕС

Държавите от ЕС трябва да определят следващите общоевропейски проекти, които да бъдат финансирани с европейски средства, посочи днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен при представянето на доклад на бившия италиански министър-председател Марио Драги, посветен на бъдещето на европейската конкурентоспособност.


Фон дер Лайен изтъкна няколко важни цели пред ЕС, очертани в доклада - необходимостта от ограничаване на въглеродното замърсяване с въвеждането на нови технически достижения, намаляване на цените на енергията и бюрокрацията; подобряване на цифровизацията; осигуряване на повече умения за работещите; по-устойчиви вериги за производство и снабдяване със суровини.



Общите европейски цели трябва да се преследват с осигуряване на общ бюджет, категорична бе тя. Фон дер Лайен поясни, че общите средства може да бъдат осигурени по два начина - от национални вноски или от "собствени приходи на ЕС" (въвеждане на нови данъци). Държавите трябва да определят политическата си воля, допълни председателят на ЕК. По думите й описаните в доклада цели ще бъдат отразени в бъдещите политически насоки за работата на следващата ЕК и в писмата с описание на длъжностите на бъдещите еврокомисари.

 

Фон дер Лайен подчерта, че в новата Комисия повече еврокомисари ще работят по въпросите на отбраната. Според нея възможни нови общоевропейски проекти може да се очакват в отбраната и развитието на европейската енергийна мрежа.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама