Сладкишите могат да причинят редица здравословни проблеми
Бонбони, съдържащи опасния консервант Тартразин (Е-102), са нараснали на пазара, особено в малките населени места, предупреждават читатели на БГНЕС. Най-предпочитаните от децата сладкиши, тип „маршмелоу“, могат да предизвикат сериозни здравословни проблеми, включително алергии, мигрена, задушаване, тревожност, клинична депресия и дори тумори на щитовидната жлеза.
Тартразинът е изцяло изкуствен компонент, получен от въглищен катран и отпадъци от индустриите, който придава яркожълт цвят на сладкарските изделия. Съставката се намира също в сухи супи, бульони, корнфлейкс, чипсове, снаксове и сладолед, а в комбинация с другата добавка Е-142, храните придобиват яркозелен нюанс.
Въпреки че Тартразинът е разрешен за употреба в България съгласно Наредба 8, в страната ни може да се използва само ако е изрично упоменат в съдържанието на опаковката. Опасният консервант може да предизвика астматични пристъпи, особено при деца, и да увеличи риска от рак на щитовидната жлеза. Освен това, Тартразинът е свързан с нарушения на съня, хиперактивност, кожни реакции, замъглено зрение и загуба на равновесие. Изкуствената добавка е забранена в редица страни като Финландия и Саудитска Арабия, но е позволена в САЩ и Европейския съюз. Въпреки това, в Австрия и Норвегия тя не се използва поради опасения за здравето.
Опасните бонбони, произведени в Бразилия през декември 2023 г., са установени в малък магазин в софийско село. Потребителите са призовани да бъдат внимателни и да проверяват етикетите на сладките изделия, които купуват, за да избегнат възможни здравословни рискове.