НОВИНИ


Шефът на БНБ: Ипотечната вноска не може да надвишава половината от дохода на длъжника

1 2598 11.09.2024
Шефът на БНБ: Ипотечната вноска не може да надвишава половината от дохода на длъжника
Димитър Радев

Новите мерки при кредитите, обезпечени с недвижими имоти, имат за цел овладяване на експанзията, а не стагнация, заяви пред БТА управителят на БНБ Димитър Радев.


От 1 октомври влизат в сила задължителни за банките лимити на показатели за ипотечно кредитиране. Те са по три линии.

 

Първо, съотношение между размера на кредита и стойността на обезпечението – 85 на сто; второ, съотношение между размера на месечното плащане по дълга и месечния доход на кредитополучателя – 50 на сто; и трето, максимален срок по договора за кредит – 30 години.

 

Сега въвеждаме тези мерки, тъй като реагираме на тенденциите на ипотечния пазар, който се задълбочават през последните месеци и за които редовно информираме публиката. Това решение е логична стъпка в системния ни подход по тази тема. Нека да напомня, че по-рано тази година ние преминахме от статистическо към надзорно наблюдение на ипотечното кредитиране със съответни задължителни изисквания към банките.

 

Очакваният ефект от новите мерки е овладяване на експанзията, а не стагнация, по отношение на кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти, коментира той.

 

Но уточни, че съществуващите договори за кредит не се засягат от тези мерки. Те се отнасят само за новите кредитополучатели като идеята, наред с всичко друго, е те да се предпазят от прекомерни дългове.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама