НОВИНИ


Черно море почервеня край Одеса

7 61078 11.09.2024
Черно море почервеня край Одеса
Черно море стана керемидено

Черно море придоби керемиденочервен цвят на брега на Одеса след скорошна дъждовна буря. Еколозите казват, че това се дължи на развитието на фитопланктон - водорасли.


Издадена е препоръка за въздържане от плуване. Едновременно с това на брега на един от централните плажове бяха намерени множество мъртви плъхове, съобщава УНИАН.

 

"Това е червен прилив в Одеса, причинен от бързия растеж на едноклетъчни водорасли динофлагелати – предимно Lingylodinium polyedra“, твърди ръководителят на обществената екологична организация "Зелен лист" Владислав Балински.

 

По думите му заради това в морската вода вече има токсини, възможни са алергии при плуване и отравяне при консумация на морски дарове. Екологът уточнява, че има опасност от процеси на масов замор. Наблюдава се и явлението ярка биолуминесценция (светене на живи организми).

 

"Причината - замърсяването на морската вода с хранителни вещества и обезсоляването, дългосрочното въздействие на саботажа в Каховка върху токсичния цъфтеж - също трябва да бъде проучена“, отбелязва Балински.

 

Също така в социалните мрежи местни жители публикуваха видео, в което е записано, че има много мъртви плъхове на брега на един от централните плажове на града след проливния дъжд в последните дни, предаде varna24.bg.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама