НОВИНИ


Съдиите си дават отвод за делото на Лечков

15 5418 27.12.2010
Съдиите си дават отвод за делото на Лечков
Йордан Лечков

Изпратиха делото срещу кмета на Сливен Йордан Лечков по обвинение за измама и търговия с влияние във Върховния касационен съд (ВКС), съобщи говорителят на Сливенския окръжен съд Мартин Данчев. Причината е, че всички съдии, включително и тези, които гледат предимно граждански дела, последователно са си направили отвод, когато са били определени за докладчици по делото.



Всеки от магистратите е изложил своите мотиви за отказ да гледа делото, но общото е отговорността да се осигури безпристрастност и справедливо решение за подсъдимия. Лечков неведнъж публично е изказвал своите предубеждения към съда в Сливен.

Данчев поясни, че ВКС не може да върне отново делото в Сливен и би трябвало да определи друг окръжен съд, където да се гледа процесът.

Междувременно стана ясно, че Окръжна прокуратура Сливен е предявила ново обвинение на сливенския градоначалник. Това се е случило на 23 декември, съобщи самият Йордан Лечков. Той обаче не пожела да даде подробности, тъй като се е подписал, че няма да огласява такива.

“Казаха, че информацията е класифицирана и не мога да давам подробности. За пореден път казвам – прокуратурата показва импотентност, дори едно обвинение не могат да скалъпят”, каза Лечков, цитиран от Дарик радио. Той допълни, че наблюдаващият прокурор вече 6 години му бил “личен прокурор”, защото правел проверки след проверки. “Имаме 4-5 човека в администрацията, които се превърнаха в печатари, подготвяйки обяснения и справки”, каза още кметът. Той потвърди казаното преди време, че залага и двата си хотела, ако има осъдителна присъда спрямо него, пише БТА.

На 2 декември Окръжната прокуратура в Сливен внесе обвинителен акт в съда по едно от делата, водени срещу Йордан Лечков. Тогава от прокуратурата заявиха, че кметът е виновен за това, че през март 2005 г. е поискал и приел от Илия Георгиев-Манастара дар за ОФК „Сливен-2000″ – сумата от 5000 лв., за да упражни влияние при вземане на решение от длъжностно лице в Изпълнителна агенция по горите. Според държавното обвинение така Лечков, в качеството му на длъжностно лице и с цел да набави имотна облага за „Сливен-2000″, е поддържал заблуждение у Георгиев и с това му причинил имотна вреда в размер на въпросната сума.

На 15 април Лечков беше привлечен като обвиняем по седем обвинения за престъпления по служба – за злоупотреба със служебно положение, нецелево разходване на бюджетни средства и за съставяне на официален документ с невярно съдържание. Сливенският съд отстрани кмета от длъжност, но в края на юни Апелативният съд в Бургас го възстанови на поста.

На 23 март около 13 часа кметът на Сливен бе спрян от патрул на алея „Яворов“ в столицата заради превишена скорост. Според полицаите Лечков не спрял първоначално при вдигната стоп-палка и патрулът го последвал. Когато служителите на реда настигнали колата, подали сигнал със сирената. Лечков спрял автомобила и полицаите започнали да му съставят акт. Тогава били разменени остри реплики между служителите на полицията и кмета на Сливен, като според свидетелските показания, Лечков им показал среден пръст и се държал грубо. Той обаче твърди, че не е видял първоначално подадения сигнал и потеглилия след него автомобил. Инцидентът обаче се размина без последици за кмета, тъй като наказателното производство срещу него бе прекратено на 15 юли.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама