НОВИНИ


Културният министър: В областта на археологията за тази година има недостиг от 2 млн. и 600 хил. лв.

2 2244 12.09.2024
Културният министър: В областта на археологията за тази година има недостиг от 2 млн. и 600 хил. лв.
Служебният министър на културата Найден Тодоров Стопкадър: NOVA NEWS

65 милиона лева повече са заложени в бюджета за Министерството на културата за 2025 г. Това посочи в ефира на NOVA NEWS служебният министър на културата Найден Тодоров.


По думите му спокойствието, което цари в момента, е абсолютно привидно, тъй като парите за култура все още не стигат.

 

"Причината е в начина им на разпределяне. Опитваме се да вдигнем бюджета, но в областта на археологията имаме интересна ситуация. Има определени за тази година 5 милиона лева, от които следват да се финансират определен брой проекти. Така се оказва, че имаме недостиг на 2 милиона и 600 хиляди”, алармира специалистът.



„Неслучайно сценичните изкуства формират около 55 процента от бюджета на Министерството на културата, там работят най-много хора. Парите се влагат в живия човешки ресурс. В момента думата реформа е мръсна дума. Защо това е така? Защото политиците разбират две неща като чуят промяна, а това е смяна на ръководство и съкращение на персонал. Това не е реформа. Реформа е да се смени философията на съществуването и финансирането”, допълни той.

 

Тодоров коментира и новината, че все още не са изпълнени указанията на ЮНЕСКО за Стария град в Несебър.



„Има опасност да изпадне от списъка на ЮНЕСКО. Той няма нещо, което е задължително да има и това е план за опазване и управление. Правен е такъв от специалисти, но не е бил приет, като в момента се прави нов. Имаше наложителни корекции в Закона за културното наследство, които нямаше как да се случат без парламент. Проблем е, че хората, които живеят в Несебър искат да направят модерен град в едно историческо пространство. Няма как да им разрешим да го модернизират. Трябва да се направи нещо, че местните да бъдат стимулирани да живеят там”, уточни служебният министър на културата.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама