НОВИНИ


ВАС спря делото за предсрочното освобождаване на Андрей Гюров, праща запитване до Съда на ЕС

0 6848 13.09.2024
ВАС спря делото за предсрочното освобождаване на Андрей Гюров, праща запитване до Съда на ЕС
БГНЕС

Върховният административен съд спря делото за предсрочно прекратения мандат на Андрей Гюров като подуправител на БНБ и реши да изпрати запитване до съда на Европейския съд.


Това забавя процедурата за финализиране на казуса с до година и половина.

 

Ако съдът приеме искането за произнасяне по т.нар. бърза процедура, делото може да бъде възобновено до 2-3 месеца. По обикновения ред - може и до 12 -18 месеца.



Припомняме, че Гюров беше освободен предсрочно от поста след като Антикорупционната комисия установи, че в началото на мандата си е бил в несъвместимост, защото е бил съдружник в търговско дружество и е участвал в неправителствена организация. Той обжалва това решение в САС, но междувременно мандатът му беше прекратен. 

 

Решението за отправяне на преюдициално запитване е, за да може съдът в Люксембург да разтълкува формулировката в уредбата на ЕС по отношение възможността за предсрочно освобождаване на членове на управителните органи на националните банки, които са общи. ВАС трябва да види дали те съответстват на основанията, с които беше освободен самият Гюров.



"Както ние твърдяхме от самото начало, в този казус има засегнати правила на Европейското законодателство и с оглед на това Върховният административен съд всъщност е задължен да отправи такова преюдициално запитване. Това беше и нашето искане, защото от самото начало ние твърдим, че трябва да се съберат всички факти и обстоятелства, така, че да се реши правилно това дело", посочи Гюров, цитиран от БНР.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама