НОВИНИ


Предоговарянето на милиардите за България от Еросъюза съвсем забуксува

4 2468 13.09.2024
Предоговарянето на милиардите за България от Еросъюза съвсем забуксува
Европейски съюз

Предоговарянето на плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) става все по-критично. Всеки месец бавене влошава картината, при това с бързи темпове. Така само за последния месец и половин проблемните инвестиции и реформи в плана нараснаха с 8.


Това показва сравнението между взетите последователно през юли и септември две решения от служебното правителство за определяне на срокове за одобряване на промените в плана и внасянето им в ЕК.

 

В средата на юли правителството определи краен като срок за одобряване на промените в ПВУ 11 септември. Тогава пред парламента финансовият министър Людмила Петкова посочи, че в плана ще се наложат изменения в 29 инвестиции и 9 реформи. Петкова допълни, че е постигнато взаимно разбиране с ЕК преговорите по проекта да бъдат финализирани до средата на септември, за да може да има време да се проведе вътрешна процедура за съгласуване в ЕК и да бъде получено одобрение до края на годината. “ЕК счита за недопустими по ПВУ инвестиции, които не могат да бъдат изпълнени в срока до 2026 година”, предупреди тогава Петкова.

 

На последното си заседание в сряда правителството отложи този срокът за одобряване на промените до 30 септември.

 

Променен е и броят на проблемни инвестиции и реформи, по които трябва да преговаряме с ЕК - 32 инвестиции и 14 реформи. Тепърва МС ще информира и Народното събрание по готвените изменения, защото сериозна част от тях са свързани с наложените от депутатите ограничения за реформите в сектор “Енергетика”. На фона на този график може да се очаква, че измененията в плана за възстановяване ще бъдат пратени на ЕК вероятно непосредствено преди изборите, а лошите новини ще останат за следващото правителство. Депутати вече открито предупреждават за огромни суми, които България ще загуби заради неизпълнени ангажименти по плана.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама