НОВИНИ


Нова бедност или нова методика? Спорът за 638 лв. разпалва тристранния съвет

0 2241 16.09.2024
Нова бедност или нова методика? Спорът за 638 лв. разпалва тристранния съвет

По време на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) представители на работодателите изразиха подкрепа за предложеното увеличение на линията на бедност за 2025 г., а синдикатите настояха за промяна в методиката за нейното определяне. Проектът на постановление предвижда линията на бедност да бъде 638 лв., което е увеличение спрямо сегашните 526 лв.


Бизнесът одобри този размер, но Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) настоява за по-висока линия на бедност от 667 лв., като изтъкна, че в България 30% от населението е изложено на риск от бедност, което е значително повече в сравнение с други европейски държави.

 

Работодателските организации, включително Асоциацията на индустриалния капитал в България и Българската стопанска камара, подкрепиха проекта, но изразиха загриженост за въздействието върху бюджета. Според Валери Велев, член на асоциацията, е важно да се прави разлика между линия на бедност и минимална пенсия, тъй като те нямат пряка връзка.

 

Синдикатите, включително КНСБ и „Подкрепа“, подчертаха необходимостта от ревизия на методиката за определяне на линията на бедност и настояха за по-точно отчитане на реалните нужди на населението чрез разработване на потребителска кошница. Те отбелязаха, че значителен дял от домакинствата живее под жизнения минимум и призоваха за ефективни мерки за намаляване на бедността. Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов подчерта, че всяка година линията на бедност се актуализира, за да отрази новите икономически реалности и да се формулират адекватни социални политики.
 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама