НОВИНИ


Проф. Димитър Иванов: При Тръмп светът ще се завърти в една финансова криза

0 2376 17.09.2024
Проф. Димитър Иванов: При Тръмп светът ще се завърти в една финансова криза
Димитър Иванов

Ако Тръмп спечели изборите в САЩ, той може да осъществи обещанието си да наложи агресивно на митнически тарифи на всички чужди стоки. На тези, идващи от Европа - от 10 до 20%, а на стоките от Китай - между 60 и 100 процента мито. Това моментално ще оскъпи стоките, вкарвани в САЩ, ще вдигне още веднъж инфлацията, а това ще доведе до ново вдигане на лихвените проценти и светът отново ще се завърти в една финансова криза. Това коментира пред бТВ проф. Димитър Иванов, икономист.


Неизбежно е това да се отрази и на България, защото Европа, ако тази икономическа програма на Тръмп се реализира, Европа ще трябва да вдигне своите собствени цени и това ще вдигне цените и на членките. От друга страна Китай ше трябва да отговори на тази агресивна митническа политика и това ще доведе до огромна геополитическа и геовоенна криза, която ще надхвърли сегашното напражение и досегашните търговски войни в света. Това е най-опасното от предложенията на Доналд Тръмп, обясни той.

 

Другото му предложение по-малко засяга Европа, но дава пример, е неговото обещание масивна депортация на около 1,5 млн. работници, което ще наложи големи промени в геополитическата нагласа на целия свят. Преди години Наполеан е казал, че Китай е спящ гигант и не бива да го събуждаме, защото когато се събуди, спиране няма. Китай е събуден отдавна и всички виждат невероятната конкуранция, която идна оттам. Но такава политика като на Тръмп на изолация, на нас като малка държава не ни дава никакъв шанс, коментира той.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама