НОВИНИ


Фармацевти на протест, ако нерегулираните вендинг машини за лекарства на "Възраждане" минат. Предупреждават - опасно е

3 2263 17.09.2024
Фармацевти на протест, ако нерегулираните вендинг машини за лекарства на

Фармацевти - в готовност за протест. Причината са предложения за промени в закона, приети на първо четене, с които продажбата на лекарства във вендинг машини ще е разрешена и извън аптеките.


В текстовете на "Възраждане" не се пояснява какви медикаменти се предлага да се продават извън аптеките.





Затова, ако законът бъде приет в този вид на второ четене, той би разрешил продажба извън аптеките и на медикаменти, за които е нужна рецепта.


Фармацевти предупреждават, че това е в разрез със закона и крие рискове за пациентите.

 

В момента вендинг машините също се използват, но само в аптеките и само за лекарства без лекарско предписание.

 

Няма никаква спецификация за медикаментите и механизмите за контрол на безопасността им във вендинг автоматите". Това коментира пред журналисти в парламента d-r Александър Симидчиев (ПП-ДБ), заместник-председател на здравната комисия в 50-ото Народно събрание. 

 

Парламентът прие на първо четене миналата седмица възможността да се поставят автомати за продажба на лекарства в населени места, където не достигат аптеки.  

 

Александър Симидчиев обясни, че има две нива на контрол на безопасността на медикаментите, но вендинг машините не позволяват той да бъде осъществяван. Всички говориха в зала, че става въпрос за медикаменти без предписание, но това не беше специфицирано в закона, допълни той.  



Относно недостига на аптеки в малките населени места, Симидчиев припомни, че са предложили решение с процедура по Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК), като се дадат стимули от нейна  нейна страна. "Ние направихме процедура, по която касата оценява гъстотата на аптеките, и ако тя е ниска, тоест хората имат затруднен достъп, се създават допълнителни стимули от самата НЗОК", обясни той. 

 

По думите му в малките населени места хората, които имат нужди от лекарства, ги получават основно по здравна каса.

 

Според Симидчиев вендинг автоматите не могат да решат този проблем така, както са предложени, и за да бъдат пълноценни и да могат да се изписват медикаменти по каса от вендинг автомати, те трябва да позволяват видеовръзка с фармацевт, а такива автомати струват доста пари. Той допълни, че по този начин слабият оборот, който ще има в малките населени места, няма да може да позволи те реално да се изплащат. 

 

Има такива апарати в света, които са познати в телефармацията, разясни Симидчиев и допълни, че те позволяват фармацевт с видеовръзка да осъществява този контрол над медикаментите, които се отпускат. "Тези апарати са сложни машини, трябва да съдържат определен брой медикаменти и тяхното съдържание се обновява", посочи още Симидчиев. Според него машините имат ограничен обем, който трябва да е в съответствие с медикаментите, които се очаква да бъдат изписвани през тази машина.





Миналия петък от Инициативния комитет на магистър-фармацевтите в България обявиха, че смятат автоматизираната система за продажба на лекарства за опасна. Повод за позицията им са законодателните промени за въвеждане на автоматизирана продажба на лекарства от вендинг автоматите. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама