НОВИНИ


Заловиха джихадист от „Ислямска държава“, планирал атака в Истанбул

0 2231 18.09.2024
Заловиха джихадист от „Ислямска държава“, планирал атака в Истанбул

Турската полиция задържа член на джихадистката групировка „Ислямска държава“ (ДАЕШ), подготвял терористично нападение в Истанбул, съобщи турската държавна телевизия ТРТ-Хабер.


Арестуваният, Ахмет Фатрауи, е планирал атака в града по нареждане на ДАЕШ, според информация на БТА. Разследването установило, че Фатрауи е преминал през военно обучение на терористичната организация и е пребивавал известно време в Сирия, преди да влезе нелегално в Турция.

 

След пристигането си в Истанбул, Фатрауи поддържал връзка с членове на „Ислямска държава“ и започнал подготовка за атака. Полицията в мегаполиса го проследила и организирала успешна операция за неговото задържане.

 

Турция е една от първите държави, които през 2013 г. включиха „Ислямска държава“ в списъка с терористични организации. Оттогава страната е била мишена на многобройни атаки от групировката, включително най-малко десет самоубийствени нападения, седем бомбени атаки и четири въоръжени нападения. Тези инциденти са отнели живота на над 300 души и са ранили стотици други.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама