НОВИНИ


Очаква се премиерът на РСМ да се срещне с Урсула фон дер Лайен в Брюксел

1 2295 18.09.2024
Очаква се премиерът на РСМ да се срещне с Урсула фон дер Лайен в Брюксел
БГНЕС

Премиерът на Република Северна Македония, Християн Мицкоски, заяви, че позицията на неговото правителство по въпроса за конституционните промени е категорична.


Преди срещата си с председателя на Европейската комисия, Урсула фон дер Лайен, в Брюксел, Мицкоски подчерта, че Скопие трябва да се придържа към ценностите и правата на човека, като същевременно настоява за ясна и справедлива европейска интеграция на страната.

 

Мицкоски подчерта разочарованието на македонските граждани от забавянето на процеса за членство в ЕС, въпреки че страната е изпълнила условията и получила положителен доклад още преди повече от десетилетие. Той добави, че Северна Македония е изправена пред "изкуствено наложени пречки", които други държави не са срещали.

 

Съгласно "Френското предложение", прието през 2022 г., Северна Македония е задължена да впише българите в преамбюла на своята Конституция, за да продължи преговорите с ЕС. Мицкоски и неговото правителство обаче изразяват намерение за предоговаряне на рамката с ЕС, което може да окаже влияние върху бъдещия ход на преговорите.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама