НОВИНИ


Мащабна украинска атака с дронове далеч от границата с Русия предизвика мощен взрив

17 4282 18.09.2024
Мащабна украинска атака с дронове далеч от границата с Русия предизвика мощен взрив

Мащабна украинска атака с дронове предизвика взрив с размерите на земетресение в голям арсенал в региона на Твер в сряда, принуждавайки евакуацията на съседен град, съобщават блогъри от войната и някои медии, съобщи Ройтерс.


Непроверени видеокадри и снимки в социалните мрежи показват огромна топка от пламъци, изригваща в нощното небе, и множество детонации, отекващи над езеро на около 380 км западно от Москва. Сателити на НАСА засекли интензивни източници на топлина от площ около 14 квадратни километра на мястото в ранните часове, а станции за наблюдение на земетресения отчели това, което сензорите помислили за малко земетресение в района.


.

Украинците са ударили склад за боеприпаси в района на Торопец, твърди Юрий Подоляка, военен блогър с про-руски наклонности, роден в Украйна. „Всичко, което може да гори, вече гори там (и избухва).“

 

Руски държавни медии в миналото са съобщавали, че на мястото на експлозиите е разположен голям арсенал за конвенционални оръжия.

 

Игор Руденя, губернаторът на региона Твер, съобщи, че украинските дронове били свалени, че е избухнал пожар и че някои жители са били евакуирани. Той не уточни какво точно гори.

 

По-късно Руденя твърдеше, че ситуацията в Торопец е стабилна към обяд местно време (0900 GMT) и че евакуираните жители могат да се върнат. Пожарът бил изгасен и не били регистрирани смъртни случаи, добави той.

 

Източник от украинската служба за държавна сигурност (СБУ) съобщи на Ройтерс, че атаката с дронове е унищожила склад за ракети, управляеми бомби и артилерийски боеприпаси. Украинското правителство не е направило веднага коментар.

 

Размерът на основния взрив, показан на непровереното видео в социалните мрежи, съответства на детонация на 200-240 тона високоексплозивни вещества, заяви Джордж Уилям Хърбърт от Института по международни изследвания на Средниябъри в Монтесери, Калифорния.

 

Чат стая на Торопец в руската социална медия VK беше залята с послания на подкрепа от други части на страната и предложения за помощ на хората, напускащи града. Някои хора питаха дали сгради на конкретни адреси все още стоят.

 

„Хора, знае ли някой какво се е случило със село Кудино?“, написа една жена.

 

Друга жена отговори: „Там е ужас“. Кудино е село на 4,5 км североизточно от Торопец. Някои военни блогъри се чудят как дронове могат да предизвикат толкова големи експлозии на място, което се смяташе за силно укрепено. Според доклад на държавната новинарска агенция РИА от 2018 г., Русия строеше арсенал за съхранение на ракети, боеприпаси и експлозиви в Торопец, 1000-годишен град с население от малко над 11 000 души. Дмитрий Булгаков, тогавашен заместник-министър на отбраната, каза на РИА през 2018 г., че съоръжението може да защити оръжията от ракети и дори от малка ядрена атака. Булгаков беше арестуван по обвинения в корупция по-рано тази година, които отрича.

 

„(Бетонните съоръжения) осигуряват надеждното и безопасно съхранение на оръжията, предпазват ги от въздушни и ракетни удари и дори от вредните фактори на ядрена експлозия“, каза тогава РИА, цитираща Булгаков.

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама