НОВИНИ


Близо 7 млн. лв. от бюджета за три национални програми в образованието

1 2565 18.09.2024
Близо 7 млн. лв. от бюджета за три национални програми в образованието

Министерският съвет одобри 6 786 179 лв. за осигуряване на дейности по три национални програми за развитие на образованието.


По Национална програма „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“ са отпуснати 6 138 460 лв. Тези средства ще бъдат използвани за изграждане на нови класни стаи и кабинетни по хуманитарни науки, география и икономика, технологии и предприемачество, както и за целодневна организация на учебния ден. Финансирането ще се разпредели между 382 общински образователни институции в системата на училищното образование.

 

Национална програма „Безопасност на движението по пътищата“ получава 180 775 лв. Тези средства ще се използват за закупуване на материали, уреди, пособия, съоръжения и екипировка за 45 общински детски градини и 140 общински училища. Целта е да се подпомогне преподаването и ученето, както и да се организират инициативи и състезания по пътна безопасност.

 

По Национална програма „Без агресия за сигурна образователна среда“ са отпуснати 466 944 лв. Средствата ще бъдат използвани за мерки за превенция на агресията в 20 общински детски градини и 38 общински училища в страната.

1,5 млн. лв. за водещи научни проекти

 

Правителството одобри 1 473 440 лв. за изпълнение на водещи научноизследователски проекти по Националната научна програма „Върхови изследвания и хора за развитие на европейската наука - (Вихрен) 2021“. Срокът на програмата е от 2021 г. до 2028 г., а общият бюджет е 7,5 млн. лв. Сегашното финансиране ще подкрепи 6 изследователски проекта, които ще продължат реализацията си за четвърта поредна година.

 

Тези проекти ще допринесат за повишаване на научния потенциал и качеството на висшето образование в България, като привлекат водещи учени от цял свят и подобрят средата за научни изследвания в страната. Финансирането е в рамките на разчетените средства в държавния бюджет за текущата година.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама