НОВИНИ


Блинкън: В последния месец и половина САЩ постигнаха напредък по споразумение за спиране на боевете в Газа

3 2408 18.09.2024
Блинкън: В последния месец и половина САЩ постигнаха напредък по споразумение за спиране на боевете в Газа
Американският държавен секретар Антъни Блинкън БГНЕС

Американският държавен секретар Антъни Блинкън увери при днешното си посещение в Египет, че в последния месец и половина САЩ са постигнали напредък по споразумение за спиране на боевете в Газа, съобщи Ройтерс.


По думите му са договорени 15 от общо 18 параграфа, но остават още въпроси за изясняване.

 

Египетският външен министър Бадър Абделати на свой ред посочи пред американския си колега, че Кайро няма да се съгласи с никакви промени на състоянието отпреди 7 октомври по въпроса за охраната на граничния пункт с Газа "Рафах", нито ще се примири с операцията на Израел от палестинската страна на границата.



Блинкън посети Египет за разговори с политическото ръководство на африканската страна за намиране на решение на конфликта в Газа и подобряване на двустранните отношения. Поредната му дипломатическа обиколка в региона обаче беше застрашена от това да бъде засенчена от покачването на напрежението около Ливан заради взривовете на пейджърите на членове на шиитското движение, за които то обвини Израел и заплаши еврейската държава с отмъщение, посочва Ройтерс.

 

Държавният глава Абдел Фатах ас Сиси заяви пред Блинкън на срещата им тази сутрин в Кайро, че Египет е против опитите за "изостряне и разрастване на близкоизточния конфликт" и призова всички засегнати страни към благоразумие, се отбелязва в съобщението за разговора на египетското президентство.

 

От изказванията от срещите на американския дипломат номер стана ясно, че той не е повдигнал въпроса за Ливан, но че поздравява Египет за ролята му като партньор в съхраняването на "регионалния мир и стабилност", включително за ролята на Кайро в преговорите за спиране на огъня в Газа.

 

Вчера говорителят на Държавния департамент Матю Милър изтъкна, че е твърде рано да се каже дали нападението в Ливан ще се отрази и на разговорите за прекратяване на боевете в палестинския анклав.

 

Американски официални представители от седмици уверяват, че скоро ще бъде представено ново предложение за спиране на огъня, което да предвижда и освобождаване на заложниците, отвлечени от радикалното терористично формирование Хамас при нападението срещу Израел на 7 октомври 2023 г.

 

От Кайро утре Блинкън ще отпътува за Париж, където ще се срещне с колегите си от Франция, Италия и Великобритания, за да обсъдят обстановката в Близкия изток и Украйна, а също и други въпроси. Предвидена е среща и с френския лидер Еманюел Макрон.



При тази си обиколка Блинкън няма да посети Израел, най-близкия съюзник на Вашингтон в региона, което се случва за пръв път от началото на войната в Газа.

 

Милър уточни, че причината е желание на САЩ при визитата на Блинкън в Египет да бъдат обсъдени двустранни въпроси и проектопредложението за прекратяване на огъня в Газа, което обаче Вашингтон и посредниците все още не са готови да представят на Израел.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама