НОВИНИ


Първа среща: Фон дер Лайен събра кандидатите за еврокомисари в Брюксел

2 2252 19.09.2024
Първа среща: Фон дер Лайен събра кандидатите за еврокомисари в Брюксел
Ursula von der Leyen, Twitter

Урсула фон дер Лайен събра кандидатите за нови еврокомисари в Брюксел. Това беше първата среща на всички 27 експерти, предложени за най-влиятелния орган на Европейския съюз.


Събирането стана ден след като германската представи официално кандидатите. Те трябва да бъдат одобрени от Европейския парламент, преди да поемат постовете, отговарящи приблизително на министерските позиции в националните правителства.



Всяка страна от Европейския съюз получава едно място в Комисията. Но не е гарантирано, че предложенията ще бъдат одобрени. В миналото се е случвало парламента да блокира някой от кандидатите след изслушванията. Като един от тези, които ще имат проблеми се сочи унгарският представител Оливер Вархей.

 

След като станаха ясни имената на предложените от Урсула фон дер Лайен кандидати за еврокомисари, сред които е и Екатерина Захариева, сега на дневен ред е изслушването им в Европейския парламент.

 

Следващата стъпка е проверка на пълната информация за всеки кандидат. Комисията по правни въпроси гледа особено внимателно финансовите декларации.
 

Шефът на правната комисия, българският евродепутат Илхан Кючук, вероятно ще предложи обсъждането да е по азбучен ред на имената на държавите.

 

След това не само Екатерина Захариева, а всички 26 кандидати трябва да се готвят са сериозен изпит пред евродепутатите.


Вътрешнополитически са спекулациите за нанасяне на възможна сянка върху българската кандидатура, твърдят едни.

 

Процесът по номиниране на кандидат не е прозрачен без вътрешно изслушване в Народното събрание, коментират евродепутати.





„Не успяваме да постигнем консенсус между нас си. Не знаем кои са приоритетите на страната, излъчваме комисар и казваме: „Е, каквото ни даде в крайна сметка Урсула фон дер Лайен“, коментира евродепутатът Илхан Кючюк.

 

Неофициално се коментира, че крайнодесните суверенисти няма да са благосклонни към кандидатите за еврокомисари.

 

„Внимание, ако разширяването на Съюза е ресор за Словения“, призовават българските консерватори.

 

Изпитите на кандидатите за еврокомисари ще са през ноември. По традиция поне един или двама кандидати не издържат този етап.

 

Те веднага трябва да бъдат заменени от нови, които след светкавична подготовка ще трябва да преминат през същия изпит.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама