НОВИНИ


Борисов поиска оставката на македонския вицепремиер

6 2307 19.09.2024
Борисов поиска оставката на македонския вицепремиер
Бойко Борисов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска оставката на македонския вицепремиер Александър Николски заради това, че в телевизионно интервю е окачествил българите като ''нецивилизовани'' и ''мизерници''.


"Оставка на този министър (Николски - б.р.) и ако не го направят, нито президент, нито премиер, нито министри и партии трябва да се виждат и да преговарят с тях (македонските политици - б.р.)", заяви видимо ядосан Борисов пред журналисти в парламента. И изтъкна, че ЕНП ще бъдат информирани каква е позицията на Скопие спрямо България.

 

В интервю за македонската телевизия ''Алфа" министърът на транспорта и вицепремиер на Северна Макединия Александър Николски остро разкритикува България заради това, че по време на срещата между президента Румен Радев и македонския президент Гордана Силяновска - Давкова е липсвало македонското знаме. "Държавите водят войни, но когато техните представители седнат да преговарят, се издигат знамената и на двете страни", заяви Николски. И допълни в същия тон: "Видно е, че домакинът не е цивилизован. Ако искат, нека ми пратят протестна нота. Не са достойни, нямат уважение. По-мизерни от тях са само онези слуги у нас, които се подписаха, че македонският и българският народ имат обща история, каквато нямат".

 

Съветникът на президента Румен Радев Димитър Стоянов обясни, че по време на посещението на президента на Република Северна Македония в София в гербовата зала на президентството не е било сложено македонското знаме, тъй като визитата на Гордана Силяновска - Давкова е била неофициална, по повод културно мероприятие, а не държавна или работна. Такива посещения не изискват стриктно спазване на държавния протокол. Силяновска присъства на представянето на операта "Набуко" от Джузепе Верди в Софийската опера, след което се срещна за разговор с българския президент.

 

Въпреки това скандалът придоби такива мащаби, че българският посланик в Скопие Желязко Радуков бе привикан заради ''отклонението на протокола'' при визитата на Силяновска.

Думите на Николски предизвикаха и останалите партии да му отговорят. ПП-ДБ, ИТН, БСП и ДПС-Пеевски поискаха правителството да излезе с позиция за изказването на македонския вицепремиер.

 

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов пък развя пред журналисти в парламента снимка, която, по думите му, няма да видим в македонски медии. Кадърът е от среща на македонския премиер Християн Мицковски и хърватския вицепремиер Андрей Пленкович, а македонското знаме липсва. Костадинов заяви, че снимката не е предизвикала скандал нито в Македония, нито в Хърватска. И допълни, че македонските управляващи имат "Б комплекс - комплексът България", който до голяма степен определя политиката им.

 

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов развя пред журналисти в парламента снимка от среща на македонския премиер Християн Мицковски и хърватския вицепремиер Андрей Пленкович. Македонското знаме и в този случай липсва.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама