НОВИНИ


ООН разкритикува Израел за тежки нарушения на правата на децата в Газа

1 2289 19.09.2024
ООН разкритикува Израел за тежки нарушения на правата на децата в Газа

Комитет на ООН осъди сериозните нарушения от страна на Израел на глобален договор, защитаващ правата на децата, съобщава "Ройтерс".


Според комитета, военните действия на Израел след 7 октомври са довели до "катастрофални" последици за децата в Окупирани палестински територии (ОПТ). Докладът подчертава, че нарушенията на правата на децата включват огромни загуби на животи и други тежки последици от военните действия на Израел, които са в нарушение на международните задължения на страната съгласно Конвенцията за правата на детето.

 

Комитетът е категоричен в осъждането на тези нарушения и призовава Израел да предприеме действия за защита на правата на децата. По-рано този месец, по време на изслушвания в ООН, делегацията на Израел заяви, че Конвенцията за правата на детето не се прилага в Газа или на Западния бряг, и подчерта ангажимента на страната към спазване на международното хуманитарно право.

 

Докладът на комитета подчертава необходимостта от спешни мерки за защита на децата и привличане на отговорност на страните, които нарушават международните норми и права.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама